Rozhovor s podzimním králem střelců KP Jiřím Kořínkem

Nejlepším střelcem jaroměřského týmu a celého krajského přeboru je po podzimu Jiří Kořínek, který po několika letech oblékl znovu jaroměřský dres. Pojďme tedy na úvod trochu zavzpomínat...


Kdy jsi naposledy, Jirko, působil v Jaroměři? To muselo snad být v žákovské kategorii.

Naposledy jsem za Jaroměř nastoupil asi v jedenácti letech, v mladších žácích. Dokonce si pamatuji i svůj poslední zápas. Hráli jsme proti Třebši a vyhráli 6:2. Byl jsem autorem tří branek a nastoupil jsem se zlomeným malíčkem na noze.

Jaroměřská fotbalová veřejnost ve Tvůj příchod do týmu příliš nevěřila. Ty jsi se nakonec v Růžovce objevil... Jak k tomu došlo a proč jsi se k tomuto návratu odhodlal?

Sám jsem v to nevěřil, ale 11 let jsem za fotbalem dojížděl a časově to bylo velmi náročné. Tudíž to byl jeden z mnoha důvodů, proč jsem se rozhodl vrátit do Jaroměře. Dalším lákadlem bylo to, že se vrací i další hráči, se kterými jsem již dříve hrával. Nový trenér mě oslovil a bylo jasno.

V přípravě jsi odehrál výborný zápas s divizním Náchodem, a to i přesto, že jsi vinou zranění prakticky v létě netrénoval... V Náchodě jsi působil. Byla příčinou Tvého výkonu vysoká motivace právě proti tomuto soupeři?

Pravdou je, že jsem v přípravě téměř netrénoval. Trenér mi dokonce v průběhu podzimní části připravil dva individuální tréninky, které byly velmi náročné. Do zápasu s Náchodem jsem nastoupil s velkou chutí, i když jsem nebyl zcela fit. Motivace byla obrovská. Chtěl jsem Náchodu ukázat, že mě dobře vychoval pro dospělý fotbal. Také jsem nechtěl zklamat domácí fanoušky.

V prvním domácím mistrovském zápase přišel z Tvé strany hned hattrick. Jak jsi si užíval návrat na jaroměřský pažit?

Tabulka střelců podzimní části KP KHK 2013/14
jménotýmgóly
1Jiří KořínekFK Jaroměř12   
2Martin MergancTýniště n. O.11   
3Radek KorbaOlympia HK10   
4Martin DivišFK Jaroměř9   
Lukáš JezberaL. Bělohrad9   
Martin ValášekRychnov n.K.9   
5Mir. RycheckýL. Bělohrad8   
Jan FidraKratonohy8   
Ondř. KaranskýOlympia HK8   
Petr TomešNový Bydžov8   
6Martin ŠkodaFK Jaroměř7   
 

Bylo příjemné si znovu zahrát na stadionu v Růžovce. Každý ze tří gólů jsem si užíval na 100%, i když zápas neprobíhal podle našich představ. Těšil jsem se jako malý kluk na svou první branku, a přišly rovnou tři. Škoda jen, že to tak nepadalo hned první zápas v Broumově.

Do mistrovských zápasů jsi šel úplně bez tréninku, léčil jsi natržený lýtkový sval. Jak se to projevilo na Tvých výkonech?

Ano, léčba byla velmi zdlouhavá. Nikdo mi nedokázal pořádně vysvětlit, co mi vlastně je, a jak dlouhá bude rekonvalescence. Lékaři říkali, že to chce čas, který ovšem žádný z fotbalistů před startem sezóny nemá. Ze začátku jsem strádal po fyzické stránce. Ale postupem času jsem cítil, že se dostávám do dobré kondice.

Na hrotu útoku jsi někdy působil poněkud osamoceně. Jak dlouho Ti trvalo sehrání se s novými spoluhráči?

Nebylo to ani tak o sehrání se spoluhráči, jako spíše o zvyku nového systému 4–2–3–1, který náš trenér preferuje. Šlo o to, aby si celý tým zvykl na tento systém hry. Trošku jsem bojoval s tím, že jsem v útoku sám, protože jsem tak nikdy nehrál.

Držíš střelecký primát mezi všemi hráči KP. Na druhou stranu máš i další primát. Bohužel ne už tak slavný. Mezi jaroměřskými hráči vedeš v počtu obdržených žlutých karet. A není možné si nevšimnout, že to jsou karty za "diskuse" s rozhodčími. O čem si s těmi sudími povídáš?

Není to jedna z věcí, kterou bych se rád chlubil. Rozhodčí nám v průběhu podzimní části neuznali tři regulérní branky (Broumov, Libčany, Olympie). Tudíž by to dnes bylo o čtyři body více. V tabulce bychom měli 33 bodů a druhé místo. Fotbal mám rád, ale neunesu nespravedlnost ve hře. Většina diskusí je v zápalu hry a není třeba se k tomu dále vyjadřovat. Snad jen to, že se budu snažit více ovládat své emoce.

Jaroměřský tým je hodně ofenzivně laděný. Jak se Ti v mančaftu líbí a s kým si na hřišti nejvíce vyhovíš?

Je více hráčů, se kterými si při hře rozumím (M. Exnar, M. Diviš, D. Svoboda, J. Holub, M. Škoda, M. Michálek a mohl bych pokračovat dále). Díky trenérovi, který do hry vnesl nový systém, je hra atraktivnější a pohlednější. Tím pádem se v tomto systému máme stále co učit. Je to pro nás velká motivace do zimní přípravy, na kterou se velice těším.

Jsi nejlepší střelec KP. Jsi se svými výkony spokojen, nebo se mají soupeři bát a fanoušci těšit na ještě lepšího Jirku Kořínka v jarní části soutěže?

Spokojen se svými výkony určitě nejsem. Nově spuštěné online přenosy, které sleduji vždy po odehrání zápasu, mi ukazují, že jsem spoustu věcí mohl udělat lépe. Fanoušci se mohou těšit na ještě lepší výkony celého týmu, nejen moje. Čeká nás náročná zimní příprava s mnoha zajímavými divizními soupeři. A tak doufám, že nás fanoušci nezklamou a budou nás sledovat celou zimu.

A bude to v červenobílých jaroměřských barvách?

V Jaroměři jsem spokojen a nic mi tu neschází. Na 99% to bude v jaroměřském dresu.

Jiří Kořínek

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free themes - All rights reserved.