Trenér Exnar: Jestli spadneme, končím!

Trenér mužů Miloš Exnar v rozhovoru pro dubnové číslo Fotbalu v kraji ubezpečil příznivce jaroměřského fotbalu, že má se svým týmem úplně jiné plány, než sestup do 1.B třidy. V článku dále řekl...



Před čtyřmi lety se v Jaroměři hrála divize a bohužel to byla jen roční epizoda. Pokud chce někdo působit v divizi, musí mít široký a kvalitní kádr. A s tímto faktem je spojena finanční podpora ze strany sponzorů. A někdy ani tohle nemusí stačit. Sestup z divize mi ve finále nevadil, byla to cenná zkušenost. Co beru jako osobní prohru, je sestup z krajského přeboru v loňské sezóně. Tam se projevila absence kvality a zkušenosti na klíčových postech, nedokázal jsem plnohodnotně nahradit odcházející hráče.


 Miloš Exnar
trenér mužů

Podzimní část v I. A třídě měla podobný příběh jako nepovedené jaro v krajském přeboru. Je bláhové si myslet, že lze měnit věci mávnutím kouzelného proutku. Změna je dřina.

Už se nemůžeme vymlouvat na generační výměnu. Máme určitě jeden z nejmladších týmů v soutěži, v základní sestavě je drtivá převaha hráčů ročníků 1998 - 2000. Je na mě, abych využil přednosti, které tento fakt přináší.

Když jsem před lety přicházel do FK Jaroměř, byl pro mne jedním ze dvou zásadních důvodů, proč jsem tento krok učinil, předseda klubu Jiří Lebedinský (ve funkci předsedy skončil po sezóně 2017/18 - pozn. red.). Jirka nasadil laťku hodně vysoko a převzít po něm předsednické žezlo není vůbec nic jednoduchého. Jeho znalost krajského fotbalového prostředí je obdivuhodná, je respektovanou osobností u hráčů, rozhodčích, funkcionářů.

Před letošní sezónou přišel do týmu Jiří Poděbradský (bývalý ligový fotbalista - pozn. red.) a předčil veškerá moje očekávání. Jeho přínos pro naše mladé hráče je obrovský, i když si to oni někdy možná ani v tento okamžik neuvědomují. To přijde až časem. Jsem moc rád, ze takového hráče v týmu mám.

Dvě největší témata přes zimní přestávku pro mne byla střelecká produktivita a post gólmana. Jiří Kořínek má přinést do našeho týmu gólovou efektivitu. My jako tým mu zase naopak chceme vrátit chuť do fotbalu, kterou podle mne ztrácel. Myslím si, že Jirka by měl působit v Jaroměři dlouhodobě, jak fotbalově, tak lidsky. A usadit se. Jakub Emlar je trochu jiný příběh. Není to typický střelec. Já jeho přednosti vidím úplně někde jinde. Je schopen se zcela obětovat pro tým a svým herním zaujetím strhnout ostatní. Takový typ nám v mužstvu chyběl.

Zimní příprava z pohledu fyzické připravenosti probíhala pod taktovkou již zmiňovaného Jirky Poděbradského. Tady jsme byli připraveni velmi dobře. Záměrně používám minulý čas, protože aktuálně už to může být jinak. Tréninkový výpadek je již značný. Ze zkušenosti vím, že na úrovni kraje nejsou individuální tréninky reálné. Pokud existuje nejistota ohledně pokračování soutěže, hráče trénovat nenutím, nechávám to na jejich individuálním rozhodnutí. Je lepší, když si od fotbalu odpočinou. O to bude jejich chuť větší, až s fotbalem zase začnou.

O koronaviru se toho napsalo, píše a napíše ještě mnoho, proto se tomuto tématu vyhnu. Možná jen myšlenku. Přijde mi to symbolické. Strašně jsme chvátali, nic nestíhali, trhali jsme rekordy ve spotřebě. Teď jsme zpomalili. Osobně si myslím, že dohrát jaro bude nesmírně složité. A to nejen z pohledu termínů. Hráči nemůžou jen tak bez přípravy naskočit do ostrých zápasů. To by byla během prvních dvou kol polovina zraněných. Čas hraje prostě proti nám.

Jsou tedy veskrze dvě varianty - anulovat zcela tento ročník anebo jej uzavřít na základě podzimu 2019. A je pochopitelné, že každá z těchto variant bude mít logicky své příznivce a odpůrce.

Jiří Poděbradský a Miloš Exnar, foto: Václav Mlejnek Jiří Poděbradský a Miloš Exnar. Foto: Václav Mlejnek.

Saturday the 27th.
Template © socoolapps | free wordpress templates - All rights reserved.