Recenze hry Rok na vsi očima fotbalového fanouška

1.4.2017 - Na podzim 25. listopadu 2016 debutoval na prknech jaroměřského divadla brankář starší přípravky Michal Dufek, tentokrát ale bez fotbalového míče, jako dětský herec, ve hře bratří Mrštíků Rok na vsi.

Pojďme si dnes, v první aprílový den, říct pár zajímavostí o tamním úspěšném ochotnickém týmu.

Jaroměřský divadelní soubor Vrchlický má neuvěřitelně široký hráčský kádr. Už v roce 2015 se klubu podařil excelentní tah s angažováním trenéra z profesionální soutěže, klicperovského Jana Sklenáře. Hned v první sezoně postoupili s poctivě natrénovanou Gogolovou Ženitbou z okresního přeboru do kraje a netajili se ambicemi jít ještě výš.

Michal Dufek, Rok na vsi, 27.11.2016, foto: Václav Mlejnek

Brankář Michal Dufek.

Po podzimní premiéře Roku na vsi není sporu o tom, že uspěli, a hrají vysněnou celostátní divizi. Zkušený trenér Sklenář dokázal vměstnat takřka celý kádr do základní sestavy a nenechal nikoho sedět na lavičce.

Aniž bychom prozrazovali průběh těm, kteří si poslední provedení hry chtějí pustit večer u pivka a klobásky, můžeme konstatovat, že po hravém a líbivém prvním poločase upadnou aktéři po úvodním hvizdu druhé půle do bahna vzájemné nedůvěry, vyřizování účtů a sportovního nihilismu. Pozitivně naladěný fanoušek ale nepropásne vzácné záblesky férově čiré empatie, ani závěrečné stmelení mančaftu, který ze sebe vymačká zoufale potřebnou kapku naděje, že za týden, o příštím fotbalovém víkendu, dopadnou všichni lépe.

Pojďme si namátkou představit alespoň některé opory týmu.

Jasným lídrem je zkušený starosta Milan Hrycík. Nesobecky nahrává repliky a s nadhledem diriguje celý střed pole. Někdy ovšem prostřednictvím své manželky Aleny Mengerové, která umí srovnat hráče do latě.


Nejbližšímu Roku na vsi v podání jaroměřských ochotníků můžete přijít fandit třeba 25.5. do VČD v Pardubicích, nebo již 7.5. na celostátní přehlídku do jihočeské Volyně, kam postoupili po únorovém vítězství v krajské soutěži v Červeném Kostelci.

Ženich Jakub Vohralík schytá v brance jedno nemanželské dítě z nesprávně posouzené penalty. Přes zřejmou snahu zformovat obranu inkasuje v závěru tragický gól od tchána přímo do šibenice. Nejtvrdší jádro fans v hledišti rozproudí drsná bitka o kapitánskou pásku mezi starostovým synem Václavem Lhotákem a jeho sokem Janem Vaňkem, které od sebe nakonec musí odtrhnout spoluhráči.

Střeleckým tabulkám vévodí talentovaný kanonýr, hospodský Josef Horáček. Jeho osudový dámský hattrick s manželkou Janou Pacákovou a milenkou Stanislavou Glembek vrcholí v závěru druhého poločasu přetahovanou s jeho matkou Alenou Pacákovou, ze které ve vypjaté koncovce strhává tričko a dostává červenou kartu. Zda matka skutečně vzala peníze, aby ovlivnila hru, se ale stejně nedozvíme. Jako vždy.

Oceňme v černém trikotu běhajícího velebníčka Martina Vakrčku coby hlavního sudího, který zkraje píská rovinu, ale druhý poločas se mu katastrofálně vymkne z ruky. Přesto patří k tomu lepšímu, co z jaroměřských tribun v černém úboru vídáme.

Nechybí tu klasické figurky, jež podvědomě kolem zeleného pažitu očekáváme. Žárlivec Miroslav Široký se místo čutání válí po trávníku a přehrává fauly, aby bolestínskou teatrálností strhnul pozornost na sebe.

Klubový pokladník, vdovec Luboš Hynek, rozfofruje vybrané vstupné ještě před poločasovou přestávkou. Hejno roztleskávaček, z nichž zmiňme alespoň stárku Ludmilu Rindovou, jíž se splní kariérní sen a během zápasu přestoupí do jednoho z vídeňských velkoklubů.

Správce stadionu Ladislav Kriegler místo sekání trávníku svádí řádovou sestru Ivetu Pírkovou, oddílovou zdravotnici a zřejmě také nadšenou masérku. Je tu i hlasatel utkání Roman Unger. A samozřejmě mecenáška klubu, panovačná Eva Urbancová, neotřele ovlivňující sudí příslibem opravy cestičky ke kabině rozhodčích.

Za pozornost stojí skvělá metoda, kterou se soubor vypořádal s cinknutými sázkami na výsledek. Na divadelní hráče prostě díky vysokým tréninkovým dávkám nemá vůbec smysl sázet, protože pokaždé odehrají svůj Rok na vsi stejně. Tedy bravurně, se stejným skvělým výsledkem. A kotel v hledišti to umí při závěrečné děkovačce ocenit mexickou vlnou ve stoje.

Přejme Vrchličákům, ať jim nejlepší hráče nepřeplatí a nerozeberou bohatší okolní spolky, a ať vydrží hrát v divadelní divizi víc sezon než FK Jaroměř.

Text a foto: Václav Mlejnek.

Friday the 26th.
Template © socoolapps | free wordpress themes - All rights reserved.