Rozhovor s brankářem Olehem Prochyrou

Gólman Oleh Prochyra přišel do jaroměřského týmu na jaře letošního roku. Minulý týden vychytal dvě penalty v rozstřelu Velichovkám. Díky tomu se po nerozhodném utkání radovala z postupu do pohárového osmifinále Jaroměř.

Co musí brankář umět, aby uspěl v penaltovém pekle? Máš nějaký recept?

V penaltovém rozstřelu jsem chytil dvě penalty z pěti. Při kopech se snažím stát až do poslední chvíle. Sleduju hráče, jakým způsobem se chystá k výkopu a snažím se odhadnout, do které strany míč pošle.

Kolik svého času investuješ týdně do tréninku?

Ovlivňují to moje pracovní směny. Jeden týden stihnu tři tréninky, druhý týden jeden nebo dva. Trénuju s ostatními hráči. Ale Lukáš Červenka by rád zavedl individuální tréninky jen pro brankáře.


 Oleh Prochyra (« 1997)

Ukrajinský brankář FC Opir Lvov a FOK Horodok. Od jara 2022 v týmu mužů FK Jaroměř.

K Lukášovi se ještě vrátíme. Teď by mě zajímalo, co Tě přitáhlo k fotbalu?

Fotbal jsem od dětství velmi miloval. Měl jsem mnoho vzorů, lvovských hráčů, kteří se dostali do vyšších soutěží. Zkoušel jsem se také vypracovat výš, ale vždy se něco zvrtlo. Až když jsem jako dorostenec nastoupil do fotbalového klubu FC Opir Lvov, trenér ve mně uviděl perspektivního brankáře, který se během tréninku snaží a dělá svou práci. Později, za muže, jsem chytal v klubu FOK Horodok. Od příchodu do Jaroměře jsem opravdu moc chtěl nastoupit ve zdejším týmu. Každý zápas, který hraji, je pro mě něčím novým, ke každému utkání přistupuji velmi vážně, snažím se dělat svou práci na sto procent.

Jak Tě poslouchám, už jsi pochytil dost českých slovíček, i fotbalový slang. Podařilo se Ti sžít se také s kabinou, se spoluhráči?

Od začátku mé přítomnosti ve fotbalovém klubu Jaroměř to bylo velmi přátelské. Moc se mi líbilo, jak dobře mě kolektiv přijal. Jejich přístup ke mně je milý asi i proto, že jsem z Ukrajiny, a během současné situace v zemi se ptají co a jak se u nás děje. Ten zájem mě velmi těší.

Pohár hejtmana mužů KHK TJ Velichovky - FK Jaroměř, 24.8.2022, foto: Václav Mlejnek

Jak Ti vyhovuje tréninkový styl Áčka a jak vypadá Tvá spolupráce s brankářem Lukášem Červenkou? Jste svým způsobem konkurenti.

I trenér Miloš Exnar mě hned od nástupu přijal velmi dobře. Jeho trénování se mi moc líbilo. Vyzvídal, jak trénujeme na Ukrajině a jak se mi líbí trénování tady. Lukáš Červenka, hlavní brankář, je pro mě velká konkurence. Ale stejným způsobem si konkurují i ostatní hráči v týmu, soutěží mezi sebou, kdo příště nastoupí, a kdo bude sedět na lavičce. Je dobré, když na Lukášovi vidím, na čem musím zapracovat, abych byl lepší. Ale je to fajn, při každém tréninku, i při každém zápase, se podporujeme.

Zbývá Ti čas ještě na nějaké další záliby?

Kromě práce a fotbalu už další aktivity nestíhám. Ale líbí se mi josefovská pevnost, v létě jsem chodil plavat na bazén.

Máš nějaký sportovní cíl? Třeba zahrát si vyšší soutěž...

Ano, s Jaroměří. Pokud by Jaroměř postoupila výš, rád bych si v divizi zachytal.

Takže plánuješ dlouhou fotbalovou karieru?

Chci chytat v bráně dokud zdraví dovolí. Rád bych v Jaroměři zůstal. Ale také se chci vrátit na Ukrajinu domů k rodičům. Chci mluvit o úrovni fotbalu v Čechách, o kvalitě stadionů. Líbí se mi zdejší trávník, ale i tribuna. Vím, že je starší a bude se rekonstruovat, ale na mnoha stadionech u nás doma takové tribuny prostě nejsou.

Pohár hejtmana mužů KHK TJ Velichovky - FK Jaroměř, 24.8.2022, foto: Václav Mlejnek Oleh Prochyra v pohárovém utkání s Velichovkami. Foto 2x: Václav Mlejnek.

Інтерв'ю з голкіпером Олегом Прохирою українською мовою.

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free joomla 2.5 templates - All rights reserved.