Miroslav Martinovský zhodnotil podzim 2019

Dlouholetý fanoušek a propagátor jaroměřské kopané Miroslav Martinovský připravil souhrnný přehled a krátkou analýzu podzimního snažení mužů v 1.A třídě, kam sestoupili po sedmi letech účinkování ve vyšších soutěžích. Článek, určený pro jaroměřský městský Zpravodaj, přinášíme v nezkráceném znění a s exkluzivními fotografiemi.

Fotbalové zklamání

Podzimní 1.A třída dospělých měla na programu poslední utkání v neděli 17.11.2019. Celek FK Jaroměř obsadil nelichotivé 13. místo, což je pro příznivce tohoto klubu zklamáním.

V prvním utkání jsme byli hosty mužstva Nepolisy (mezi Chlumcem a Novým Bydžovem). Hráči Jaroměře měli častěji míč na svých kopačkách, ale před brankou byli neškodní. Domácí nováček soutěže rozhodl z rychlých protiútoků v závěrečných minutách obou poločasů a vyhrál 2:0. Zklamání hráčů Jaroměře muselo být veliké – zde se dalo určitě bodovat! V domácím prostředí s Náchodem B měli hosté územní převahu a ujali se zaslouženě vedení. Po našem vyrovnávacím gólu se chvíli zdálo, že je v našich silách vývoj utkání otočit. Závěrečné minuty však patřily hostujícímu celku, který pět minut před koncem rozhodl o výsledku 1:2. V Roudnici (nejedná se o Roudnici nad Labem, kde byl 15.8.1892 sehrán první fotbalový zápas v českých zemích) se nám nevydařil první poločas, kdy domácí využili dvou hrubých chyb k vedení. V druhé části přidali hostitelé další gól a soustředili se na obranu. Prostorová převaha hráčů Jaroměře k ničemu nevedla a výsledek 3:0 znamenal pro jaroměřské hráče nedůstojné předposlední místo tabulky.


TJ Sokol Nepolisy - FK Jaroměř, 10.8.2019, foto: Václav Mlejnek Novou posilou týmu se stal Jiří Poděbradský (vlevo), bývalý hráč FC Hradec Králové, který do Jaroměře přestoupil z 1. FC Nová Paka. Na snímku před cestou na první zápas sezóny do Nepolis.

Ve 4. kole k nám přijel lídr 1.A třídy, který jako jediný neztratil po třech kolech ani bod. Lokomotiva Hradec Králové však tentokrát narazila na skvěle připravený celek, hrající s obrovskou touhou po prvních bodech. Naše výhra 2:0 byla zcela zasloužená a mohla být mnohem vyšší. V utkání došlo k dvěma paradoxům: neproměnili jsme ani opakovanou penaltu a proti vedoucímu celku tabulky si vytvořili více gólových příležitostí, než v předešlých třech kolech dohromady! V dalšímu utkání nás hostilo Velké Poříčí, které dosud získalo pouhý bod. Po skvělém výkonu v minulém týdnu přišlo velké rozčarování. V začátku obou poločasů se nám z převahy nepodařilo nic vytěžit a tak domácí postupně přebírali iniciativu. V závěru jsme zcela odpadli a nadšeně bojujícím hostitelům podlehli 3:0. V Týništi nad Orlicí byl sehrán zajímavý zápas s oboustranným vysokým nasazením. Skvělý den měli oba brankáři, kteří měli největší zásluhu na výsledku 0:0. V nekonečném penaltovém rozstřelu se nám podařilo získat těsně před setměním bod navíc.


FK Jaroměř - TJ Lokomotiva Hradec Králové, 1.9.2018, foto: Václav Mlejnek O brankářský post se podělili dva gólmani. Prvních sedm zápasů odchytal Tomáš Finke. Na snímku v utkání s Lokomotivou Hradec Králové, proti které vychytal nulu. .

V domácím prostředí s předposledními Kunčicemi jsme potřebovali nutně získat tři body. První gól padl až po přestávce a bohužel do naší sítě. V poslední čtvrthodině se nám však po velkém úsilí podařilo výsledek otočit a vyhrát 2:1. Vydřené vítězství znamená posun z ohrožených míst na 11. místo tabulky. V Trutnově se v utkání s B-mužstvem jednalo o souboj sousedů v tabulce. Místy až drtivá převaha našeho celku však tomu neodpovídala. Hraje se ale na góly a protože soupeř dokázal trestat školácké chyby, radoval se z výhry 3:2. Tak „zahozené“ body neviděl pisatel těchto řádků už hodně dlouho! Na domácí utkání s Českou Skalicí přišlo 425 platících diváků, kteří viděli zajímavý fotbal. Jaroměř byla aktivnější, hosté před brankou pohotovější. Rozhodující byly dva momenty: úvodní vlastní gól domácích a odvolaný pokutový kop proti hostům za stavu 1:2. Konečný výsledek 1:4 je pro domácí krutý, ale s obrovským nasazením hrající hosté si výhru zasloužili.


FK Jaroměř - SK Česká Skalice, 6.10.2019, foto: Václav Mlejnek Druhou polovinu podzimu odchytal Adam Miller, který začátek sezóny nestihl pro zranění během přípravy. Snímek z rozcvičení před derby s Českou Skalicí..

V dalším domácím utkání s posledním Novým Městem nad Metují (došlo k výměně, dle rozpisu se mělo hrát u soupeře) jsme předvedli skvělý výkon v první části. Dařilo se kombinovat, třikrát rozvlnit síť hostující branky a vytvořit si další čtyři gólové příležitosti. V druhé části hráli více hosté, ale protože střelecky zklamali, dokázali jsme z rychlých protiútoků zvýšit na konečných 5:0. Do třetice přicestoval na naše hřiště Broumov. Po hrubé chybě následovala penalta, ze které se hosté nemýlili. Potom se nám podařilo zatlačit soupeře do obrany, ale protože jsme se soustředili více na diskuze s rozhodčím, než na samotnou hru, odešli jsme poraženi po výsledku 1:2. V Solnici bylo důležité vyhrát. Domácí byli v tabulce za námi a případná porážka by nás posunula k sestupovým místům. Herně se nám mimořádně dařilo a dá se říct, že do čeho jsme kopli, to skončilo v brance. Na nečekaném výsledku 1:6 se podílel hattrickem Ondřej Častvaj.


SK Solnice - FK Jaroměř, 27.10.2018, foto: Václav Mlejnek Nejlepší střelec podzimu Ondřej Častvaj (uprostřed) při utkání se Solnicí, které nadělil hattrick.

V 13. kole přijel do Jaroměře celek Lázní Bělohrad, kterému i s menším počtem vyložených šancí stačila k výhře 0:2 solidní obrana s vynikajícím brankářem. Jeden rozdíl mezi mužstvy byl však evidentní. Zatímco soupeř se snažil rychle využít každého přečíslení, náš celek se při takové možnosti otáčel a rozehrával k vlastní brance. Potom už se připravená obrana dobývá obtížně. V Třebechovicích to byl souboj, o kterém by se dalo říct: hosté hráli – domácí vyhráli. K čemu je platná skutečnost, že soupeře výrazně „přestřílíme“, když téměř všechny střelecké pokusy končí nad brankou? Držení míče se také pohybovalo okolo 70% v náš prospěch. Rozhodují však góly a tak si zásluhou šikovných útočníků připisují výhru v poměru 2:1 domácí hráči. V posledním utkání k nám přijela Sobotka, druhý celek tabulky. Již v 8. minutě bojoval jaroměřský brankář s míčem tak dlouho, až oba nakonec skončili v síti. Uklidněný soupeř dobře kombinoval a do přestávky přidal další gól. Druhý poločas už hosté jen kontrolovali hru, proměnili penaltu a odvezli si bez větších problémů tři body za výhru 0:3.


MFK Trutnov B - FK Jaroměř, 29.9.2019, foto: Václav Mlejnek Foto 6x: Václav Mlejnek.

Na závěr statistika: 13. místo se ziskem 14 bodů (4-1-0-10) při skóre 21:28. V domácím prostředí zisk 9 bodů, skóre 12:14. Na cizím hřišti 5 bodů, skóre 9:14. První poločas 8:12, druhý 13:16. Střelci branek: Častvaj 5, Exnar Matěj a Petráček 3, Čenovský, Poděbradský, Emlar a Exnar Miloš 2, Konrád a Michálek 1.

Co k podzimní části dodat? Není pochyb o tom, že po herní stránce patříme do středu tabulky. O výsledku však rozhodují góly! Protože nemáme žádného nadprůměrného střelce, nedokážeme bodovat ve vyrovnaných utkáních. Zkušený Jiří Poděbradský mužstvo posílil, ale takových posil by bylo zapotřebí nejméně na třech místech sestavy. Brankáři byli oporou jen ve dvou, nebo třech utkáních a to je málo. Mužstvo s trenérem Milošem Exnarem čeká opět těžký úkol při jarních bojích o záchranu. Musíme doufat, že se bude dařit více, protože sestoupit dvakrát za sebou by bylo velkou ostudou. Příznivci jaroměřského fotbalu pevně věří, že se v rozhodující části soutěže dočkají více radosti i tolik potřebných bodů!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 18.11.2019

Napsáno pro městský Zpravodaj.


tým mužů, 3.11.2019, foto: Václav Mlejnek .

Friday the 19th.
Template © socoolapps | free themes - All rights reserved.