Miroslav Martinovský zhodnotil fotbalové jaro 2019

Sestup fotbalistů!

Na den 16.6.2019, kdy skončil krajský přebor dospělých, nebudou příznivci FK Jaroměř vzpomínat v dobrém. Konečné 16. místo je posledním a samozřejmě sestupujícím místem. Ale pěkně od začátku.

V prvním jarním utkání jsme hostili Slavii Hradec Králové. Nebyla to přehlídka gólových šancí, ale tu zcela vyloženou se nám proměnit nepodařilo. Naopak hosté využili naší hrubé chyby a šli do vedení. Celý druhý poločas měla Jaroměř územní převahu, jenže v závěrečné fázi hráči nic nevymysleli. Porážka 0:1 byla špatným začátkem, ale nikdo netušil, co přijde v dalších utkáních. Na hřišti předposledních Lázní Bělohrad jsme měli míč na kopačkách častěji. Góly však dávali jen domácí hráči. Čím více se nám dařilo získávat prostor, tím více byly protiútoky domácích nebezpečnější. Výsledek 6:0 je vzhledem k průběhu utkání neuvěřitelný, protože soupeř podal jen standardní výkon. Je však třeba uznat, že bleskové přečíslení vždy využil. Ve 20. kole nás opět na cizím hřišti čekal tehdy poslední Rychnov nad Kněžnou. Již ve 12. minutě se nám podařilo vstřelit gól, měli jsme další šance a vše vypadalo na zisk prvních jarních bodů. Domácí však dvěma góly výsledek otočili a když za zraněného brankáře musel chytat obránce, zrodil se výsledek 5:1 pro soupeře. Rozdíl deseti gólů s posledními celky tabulky jistě nečekal ani největší pesimista!

Spartak Rychnov n. Kn. - FK Jaroměř, 7.4.2019, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - Spartak Rychnov n. Kn., 7.4.2019, foto: Václav Mlejnek
Brankář Patrik Linhart nastoupil na jaře kvůli zranění jen do tří utkání.

S Jičínem se nám v domácím prostředí podařilo sehrát zcela vyrovnané utkání. Po herní stránce nebyl druhý poločas špatný, zvláště když se nám podařilo po uklouznutí hostujícího brankáře vyrovnat do prázdné branky. Potom však „na oplátku“ neudržel náš brankář chycený míč a tak těsná porážka 1:2 znamenala další ztracené body. V Chlumci se nám nepodařilo v začátku utkání skórovat z malého vápna, což zřejmě průběh utkání silně ovlivnilo. Potom jsme se celý poločas bránili a z jedné akce dostali gól. Druhá část byla z naší strany lepší, ale protože jsme dvě dobré šance nevyužili, zůstal výsledek 1:0 a zisk tří bodů pro domácí nezměněn. S Hořicemi zůstalo soustředění na hru pravděpodobně v kabině, protože už ve 24. minutě nám hosté vstřelili třetí branku. Od této chvíle se utkání i přes naši územní převahu pouze dohrávalo a tak byl zapsán výsledek 0:3.

Chlumec n.C. - FK Jaroměř, 19.4.2019, foto: Václav Mlejnek Chlumec n.C. - FK Jaroměř, 19.4.2019, foto: Václav Mlejnek
Boris Markarjanc se zranil v zápase v Chlumci. Osudový kontakt na snímku vpravo.

V Libčanech nás suverén tabulky od prvních minut přehrával a brzy vedl o dvě branky. Potom se nám však podařilo snížit a obraz hry se zcela změnil. Druhý poločas jsme byli dlouho nebezpečnějším celkem a vyrovnání „viselo ve vzduchu“. Bohužel vše rozhodla nepochopitelná věc. Po porušení pravidel ze strany domácích rozehrával náš brankář téměř od postranní čáry míč do vlastního trestného území! Obránce o míč přišel a trefit prázdnou branku nebyl problém. Po téměř vlastním gólu jsme se v závěru utkání „sesypali“ a podlehli vysoko 5:1. V Červeném Kostelci se v posledních letech odehrávaly bitvy, na které bylo radost pohledět. Co však říct na porážku 7:0? Série hrubých chyb, neproměněná penalta, naprostý herní chaos. Tak by se dal stručně charakterizovat náš nedůstojný výkon. Doma jsme s Kostelcem nad Orlicí konečně předváděli hru na úrovni krajského přeboru. Když však dokážeme trefit břevno z jednoho metru před odkrytou brankou, tak se těžko vyhrává. Hosté po herní stránce nic nepřevedli, a protože žádný gól nepadl, byli po penaltovém rozstřelu s výhrou 0:1 a dvěma body jistě spokojeni.

Červený Kostelec - FK Jaroměř, 5.5.2019, foto: Václav Mlejnek FK Jaroměř - Kostelec n. O., 8.5.2019, foto: Václav Mlejnek
Brankář dorostu Jaroslav Tomášek, zaskakující po většinu sezóny za zraněného Patrika Linharta, uhájil proti Kostelci nad Orlicí nulu (foto vpravo).

V dalším domácím utkání s Dobruškou se aktivní hosté ujali dvoubrankového vedení a vše se zdálo být jasné. Před koncem poločasu se nám však podařilo soupeře zatlačit do defenzívy a výsledek srovnat. Druhý poločas hrály oba celky opatrně a čekaly na chybu v obraně. Té se dočkal soupeř po překvapivém autovém vhazování, které mělo být posouzeno obráceně, a odvezl si tři body za výhru 2:3. Ve 26. kole jsme byli hosty Sokola Třebeš a první minuty vypadaly na to, že se snažíme dostat do knihy rekordů. Za necelých pět minut lovil náš brankář míč ze sítě třikrát, což by se nemělo stát ani s národním mužstvem Brazílie! Výsledek 5:2 ukazuje, že při lepší koncentraci na začátku utkání nebyl celek Jaroměře bez nadějí. V dalším kole jsme přivítali celek Sobotky. Vzhledem k výkonům a tomu, že národní hokejové mužstvo hrálo o medaili, přišlo pouhých 94 platících diváků. Skvělý den měl Votrubec, který dal ze standardních situací tři góly. Od vysoké hokejové porážky 3:6 nás to však nezachránilo, protože hosté procházeli naší obranou jako nůž máslem.

FK Jaroměř - Sobotka, 26.5.2019, foto: Václav Mlejnek Matěj Exnar, 5.5.2019, foto: Václav Mlejnek
Daniel Votrubec (bílý dres vlevo) dal Sobotce tři góly. Nejlepším střelcem sezóny je pětigólový Matěj Exnar (foto vpravo), který do soutěže naskočil až ve třináctém kole.

Ve Vysoké nad Labem se utkalo čtvrté mužstvo tabulky s posledním, a tak se čekal nerovný boj. První poločas celek Jaroměře téměř bezchybně bránil, ale nevystřelil na branku. V druhé části však diváci stále více kroutili hlavou. Podařilo se nám v 52. minutě vyrovnat a z rychlých protiútoků vytvářet další gólové příležitosti, které jsme bohužel nevyužili. Po dvanácti porážkách v řadě rozhodl o naší zasloužené výhře 2:1 a zisku dvou bodů penaltový rozstřel, který vychytal místo zraněného brankáře záložník Votrubec. V předposledním kole k nám zavítal RMSK Cidlina Nový Bydžov. Hosté se představili jako nejlepší celek, který v jarní části přijel do Jaroměře. Během prvního poločasu zcela ovládl hřiště a vstřelil čtyři góly. V druhé části dal soupeř příležitost několika dorostencům, přesto jsme potupné porážce 0:5 zabránit nedokázali. Zpestřením utkání bylo to, že hlavním rozhodčím byla slečna Kánská. Rozloučení s krajským přeborem proběhlo ve Vrchlabí. Na gól domácích z penalty jsme odpověděli hezkou kombinací s vyrovnáním. Druhý poločas zůstala naše „superšance“ v 59. minutě nevyužita a soupeř nás za pět minut potrestal. Krajský přebor se nám podařilo zakončit „čistým vlastencem“ a tak si Vrchlabí zapsalo výhru 3:1.


FK Jaroměř - RMSK Cidlina, 5.6.2019, foto: Václav Mlejnek RMSK Cidlina, 5.6.2019.

Jako vždy na závěr trochu statistiky: 16. místo se ziskem 21 bodů (6-1-1-22) při skóre 34:85. Z toho zisk v domácím prostředí 13 bodů, skóre 20:34, venku 8 bodů, skóre 14:51. První poločas 16:44, druhý18:41. Střelci branek: Exnar Matěj 5, Knap a Votrubec 4, Bano, Emlar a Roubal 3, Holub, Jirásek, Michálek a Častvaj 2, Horák, Müller, Valášek a Grmela1.

Co dodat na závěr? Po odchodu velkého množství opor se obavy z udržení krajského přeboru potvrdily. Zisk pouhých tří bodů v jarní části však nečekal nikdo. Po skvělém druhém místu v minulém ročníku přišlo obrovské zklamání, ze kterého se musíme co nejdříve vzpamatovat. Omlazený celek FK Jaroměř se snažil, ale na krajský přebor evidentně nestačil. Trenér Miloš Exnar musel během jarní části vyslechnout tolik kritiky, že nemá smysl ještě přidávat další. Je však třeba na rovinu říct, že s takovými výkony by mohla být nad naše síly i I.A třída, která je kvalitní soutěží s mnoha fotbalisty, kteří mají divizní, a někdy i ligové zkušenosti. Před vedením fotbalového oddílu stojí těžký úkol konsolidovat kádr mužstva a připravit ho na novou sezónu. Měsíc srpen se rychle přiblíží a již od prvních kol je třeba jít do každého utkání s maximálním nasazením. Jinak by nám mohl ujet další vlak, a to by si žádný příznivec jaroměřského fotbalu určitě nepřál!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 17.6.2019

Napsáno pro Jaroměřský a josefovský zpravodaj.


muži FK Jaroměř, 26.5.2019, foto: Václav Mlejnek, horní řada zleva: Jan Bano, Jakub Balcirák, Boris Markarjanc, Daniel Votrubec, Petr Konrád, Martin Michálek (kapitán); prostřední řada zleva: Miloš Exnar (trenér), Patrik Pavlis, Adam Horák, Lukáš Emlar, Tomáš Mertlík, Martin Čenovský, Matěj Exnar, Evžen Zvolánek (vedoucí týmu); dolní řada zleva: Aleš Roubal, Patrik Linhart (brankář), Radek Chalupa, Ondřej Toman, Daniel Valášek, Jaroslav Tomášek (brankář), Miloš Exnar ml., na snímku chybí Ondřej Častvaj. muži FK Jaroměř, 26.5.2019, horní řada zleva: Jan Bano, Jakub Balcirák, Boris Markarjanc, Daniel Votrubec, Petr Konrád, Martin Michálek (kapitán); prostřední řada zleva: Miloš Exnar (trenér), Patrik Pavlis, Adam Horák, Lukáš Emlar, Tomáš Mertlík, Martin Čenovský, Matěj Exnar, Evžen Zvolánek (vedoucí týmu); dolní řada zleva: Aleš Roubal, Patrik Linhart (brankář), Radek Chalupa, Ondřej Toman, Daniel Valášek, Jaroslav Tomášek (brankář), Miloš Exnar ml., na snímku chybí Ondřej Častvaj. Foto 10x: Václav Mlejnek.

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free joomla templates - All rights reserved.