Miroslav Martinovský zhodnotil podzim 2018

Desáté místo fotbalistů

V neděli 18.11.2018 byla dohrána podzimní část krajského přeboru dospělých. Po loňském druhém místě je desáté místo zklamáním. K nelichotivému umístění je však třeba říct, že mužstvo bylo omlazeno a nastupujícímu mládí je třeba dát nějaký čas k získání zkušeností i potřebného sebevědomí..

Začátek sezóny byl po skvělém finiši v minulém ročníku pořádným vystřízlivěním. Hrálo se v Albrechticích, kde jsme se utkali s Kostelcem nad Orlicí. Za necelou půlhodinu skončil třikrát míč v naší síti a bylo rozhodnuto. Vysokou porážku 5:1 nečekal snad nikdo. Dopouštěli jsme se příliš mnoha hrubých chyb a v pohodě hrající domácí hráči nás tvrdě trestali. Neuspěli jsme ani ve druhém utkání s celkem Libčan, hraném v domácím prostředí. Více se hrálo na polovině soupeře, ale protože hosté byli před brankou šikovnější, byla z toho další porážka v poměru 0:3. Tvrdé poučení v tom, že k územní převaze je třeba přidat více kreativity v rozhodujících chvílích. Ve 3. kole na Slavii Hradec Králové se konečně dařilo a pro nás bylo snad všechno krásné. Za krásného počasí jsme si krásným autobusem přijeli pro výhru 2:0 a do třetice vstřelil Bano krásný gól ze vzdálenosti nejméně 30 metrů. Jediným kazem bylo neproměnění velkého množství brejkových možností, ale na to se po výhře rychle zapomene.


FK Jaroměř - Libčany, 19.8.2018, foto: Václav Mlejnek Novou posilou týmu se stal Daniel Votrubec, který přišel z Olympie Hradec Králové (na snímku ze zápasu s Libčany zcela vlevo).

V domácím utkání s Lázněmi Bělohrad se hrál oboustranně útočný fotbal. Hosté měli na kopačkách míč častěji a mnoho nescházelo, aby se po střele do břevna ujali vedení. První gól nás uklidnil a když byl vyloučen hostující hráč za likvidační zákrok, bylo jen otázkou času, kdy vstřelíme další góly. Výsledek 4:1 vypadá přesvědčivě, ale snadné utkání to nebylo. Opět v domácím prostředí jsme přivítali Rychnov nad Kněžnou, který se krčil na posledním místě tabulky. První poločas nebyl z naší strany špatný, ale pouze jeden vstřelený gól bylo málo. Hosté po vyrovnání na začátku druhé části ožili, byli lepším celkem a v porovnání s jarním utkáním ukázali mnohem lepší fyzickou připravenost. Pět minut před koncem však střídající Jirásek rozhodl o naší vydřené výhře 2:1. Konečně jsme v horní polovině tabulky! V Jičíně z nás měli domácí první poločas viditelný respekt. Dá se říct, že hlavně nechtěli dostat góly. V kabině si o přestávce řekli, že se soupeře z Jaroměře bát nemusí a bylo to znát. Druhou část utkání měli hostitelé pod kontrolou a protože jsme byli neškodní, tak byl zapsán výsledek 2:0 pro domácí hráče.


FK Jaroměř - Jiskra Hořice, 2.9.2018, foto: Václav Mlejnek Z dorostu se do týmu dospělých přesunuli nastálo Lukáš Emlar, Miloš Exnar, Ondřej Toman a Tomáš Mertlík (uprostřed v bílém proti Lázním Bělohrad). .

V 7. kole k nám zavítal celek Chlumce nad Cidlinou. Půl hodiny byl soupeř jasně lepší, ale z několika možností vstřelil pouze jeden gól. Brzy po zahájení druhého poločasu byl vyloučen náš hráč a hosté v přesilovce přidali další dvě branky. V deseti lidech však Jaroměř nesložila zbraně, dvacet minut soupeře přehrávala a snížila na rozdíl jediného gólu. Tečovaná střela z trestného kopu však potvrdila naši porážku 2:4. V Hořicích nás předposlední celek tabulky zaskočil aktivní hrou a zaslouženě se v 18. minutě ujal vedení. Potom jsme trochu přidali, ale posledních deset minut první části připomínalo den otevřených dveří, takže do kabin šli domácí s luxusním čtyřgólovým náskokem. Druhý poločas docházel hostitelům dech, což nám pomohlo ke snížení na 2:4. Více však v našich silách nebylo a tak došlo k zopakování stejného výsledku z minulého kola. Paradoxně všech šest gólů padlo do jedné branky. V 9. kole jsme hostili mužstvo Červeného Kostelce. První poločas byl soupeř mírně lepší, ale gól nepadl. V druhé části jsme dvakrát ve vyložených šancích zklamali a v posledních osmi minutách dostali pořádnou lekci. Vyrovnané utkání s výsledkem 0:2 rozhodla střelecká pohotovost hostujícího celku.


FK Jaroměř - Chlumec, 23.9.2018, foto: Václav Mlejnek Zápas s Chlumcem se odehrál za krutého deště.

V Dobrušce jsme z prvního ohrožení branky dostali gól a k druhému nebylo daleko. Potom však Bano vyrovnal jedním ze svých výstavních projektilů, při kterém se bývalý jaroměřský brankář ani nepohnul. V druhé části jsme byli lepším celkem a Votrubec svým prvním gólem podzimní části rozhodl o cenné, velice těžce vybojované výhře 2:1. V 11. kole k nám zavítal celek Třebše, který po loňských problémech se záchranou aspiruje na medailové umístění. V pohledném utkání měl mimořádný den Knap, autor dvou gólů. Výhra 3:1 nás opět posunula do středu tabulky. V Sobotce jsme zklamali „na celé čáře“. První útok soupeře skončil gólem a z toho jsme se nedokázali za celý zápas vzpamatovat. Domácí hráči, kteří hráli s velkým nasazením, vyhráli zaslouženě 2:0 a v tabulce nás dostihli. Podívaná na dobrý fotbal to jistě nebyla.


FK Jaroměř - Sokol Třebeš, 23.11.2018, foto: Václav Mlejnek Jaroměř získala několik cenných skalpů týmů z horních pater tabulky. Na snímku utkání s Třebší, které Jaroměř vyhrála 3:1.

V těžkém domácím utkání s Vysokou nad Labem jsme hráli bez tří zkušených zraněných hráčů. Po 45 minutách jsme odcházeli do kabin s malým náskokem. Po přestávce se nám nepodařilo proměnit tři gólové šance a pravidlo nedáš – dostaneš se opět potvrdilo. Pět minut před koncem jsme museli vypít kalich hořkosti do dna a připsali si porážku 1:2. I přes tento výsledek je třeba mužstvo Jaroměře pochválit, protože téměř v dorostenecké sestavě podalo kvalitní výkon, což je dobrým příslibem do budoucna. V Novém Bydžově jsme se probudili až ve 20. minutě, kdy domácí vstřelili druhý gól. Těsně před přestávkou se naskytla možnost snížit z pokutového kopu, ale míč by se ztěží vešel do ragbyové branky. Druhou penaltu se nám podařilo proměnit, jenže „polovlastní“ gól prakticky rozhodl o výhře soupeře. Třetí (!) penaltu jsme čtvrt hodiny před koncem neproměnili a tak nás hostitel trestal na konečných 4:1. V posledním podzimním utkání přijel do Jaroměře celek Vrchlabí, kterému jsme v minulé sezóně „nasázeli“ ve dvou utkáních celkem deset branek. Rozhodnutí přišlo již během prvního poločasu. Michálek jako vždy proměnil pokutový kop (škoda, že nemohl hrát v minulém kole) a Knap do odkryté branky výhru pojistil. V druhé části to byl často přerušovaný boj bez fotbalové krásy a tak po výsledku 2:0 zůstaly velice cenné body doma.


FK Jaroměř - Vysoká, 4.11.2018, foto: Václav Mlejnek Nejlepším střelcem podzimu je Martin Knap (uprostřed).

Na závěr statistika: 10. místo se ziskem 18 bodů (6-0-9) a skóre 22:32. Doma zisk 12 bodů, skóre 14:14. U soupeřů 6 bodů, skóre 8:18. První polčas 8:14, druhý 14:18. Střelci branek: Knap 4, Bano 3, Holub, Jirásek, Emlar, Častvaj a Michálek 2, Horák, Müller, Valášek, Votrubec a Exnar Matěj 1.

Co k podzimní části dodat ? Velice byl znát odchod a častá zranění zkušených hráčů, jakými jsou Škoda, Kilevník, Holub, Čenovský a Michálek. Nadějným hráčům nelze upřít snahu (i když v Sobotce mohla být vyšší), ale to nestačí. Hrubých chyb bylo příliš mnoho a ve fotbalovém myšlení jsou také značné rezervy. V jarní části nás nečeká nic lehkého. Druhá polovina tabulky je tak vyrovnaná, že jediná výhra může znamenat posun o několik míst. Skutečná síla mužstva se pozná v době, kdy se nedaří. Příznivci jaroměřského fotbalu však hráče i trenéra Miloše Exnara v boji o zachování krajského přeboru jistě podpoří!

Miroslav Martinovský
V Jaroměři 19.11.2018

Napsáno pro Jaroměřský a josefovský zpravodaj.

Saturday the 20th.
Template © socoolapps | free wordpress themes - All rights reserved.