Lebedinský: K ideálu mně osobně chybí čtyři až šest bodů

Pondělní Náchodský deník přinesl kromě půlstránkových barevných týmových fotografií mužů a staršího dorostu také obsáhlý rozhovor sportovního redaktora Michala Rojšla s předsedou klubu Jiřím Lebedinským.


Po polovině soutěže figurujete na druhém místě s osmibodovou ztrátou na první Náchod. Vládne tedy v Jaroměři po podzimu pohoda, nebo jste očekávali ještě lepší bodovou bilanci?
Musíme být soudní. Na jaře jsme se ještě pár kol před koncem de facto zachraňovali a letos jsme zachráněni víceméně již po podzimu. K ideálu mně osobně však chybí nějakých čtyři až šest bodů, které jsme měli získat navíc, neboť na to v silách týmu určitě bylo a jednalo se o naprosto zbytečné ztráty.


Předseda fotbalového oddílu Jiří Lebedinský. Foto: Václav Mlejnek

Viděl jsem váš zápas v Červeném Kostelci, kde jste hlavně ve druhé půli zcela dominovali a hráli velmi pohledný fotbal. Z čeho podle vás Jaroměř v první polovině sezony nejvíce profitovala?
Ano máte pravdu. Zápasy s Kostelcem jsou vždy velmi vyrovnané a možná si ani nepamatuji, kdy jsme tohoto soupeře takto přehráli a navíc na jeho půdě, kde to není lehké pro žádný tým. Hlavně druhý poločas byl z naší strany opravdu výborný a troufnu si říci, že asi i nejlepší z celého podzimu. Tak se to někdy ale prostě sejde. Z čeho jsme v první polovině sezony nejvíce profitovali? Asi z toho, že se kádr oproti jaru de facto nezměnil a minimálně ze začátku sezony nás všichni trochu asi podcenili, vzhledem ke zmíněnému konci loňské sezony.

Když už jsme zmínili Červený Kostelec, který jste společně s Libčany a Náchodem pasoval před sezonou mezi hlavní favority. Zajímalo by mě, jestli vás osobně nějaký tým, ať už pozitivně či negativně, překvapil?
Náchod mě nepřekvapil a upřímně, bylo by asi něco špatně, kdyby nebyl tam, kde teď momentálně je. Od Libčan a Červeného Kostelce jsem čekal asi trochu více a teď mám na mysli bodový zisk, neboť jejich herní projev hodnotit nechci. Ale i tak jsou oba týmy v podstatě na čele a v popředí tabulky, tak jak jsem říkal, a kam jistě kvalitou svých kádrů patří.

Zpět k Jaroměři. Před sezonou jste povídal, že jedním z hlavních cílů je zapracovat do týmu nové hráče i dorostence. Jak jste s tímto krokem spokojen?
Myslím si, že tento cíl se povedl. Když si vezmu, že prakticky v každé základní sestavě podzimu nastupovalo čtyři až šest hráčů ročníku 97-98, tak to považuji za jednoznačně splněný cíl. A je k tomu potřeba přičíst i fakt, že z 16ti členného hráčského kádru je hned 13 odchovanců. Co se týče zapojování dorostenců, tak tam je to trochu složitější, neboť i dorost má svou soutěž a při jejich úzkém kádru a počtu hráčů je velmi složité brát hráče z dorostu, navíc, když byl do „A“ týmu mužů již před sezonou přeřazen Matěj Petráček (99). V zimě však dostanou dorostenci od pana Exnara určitě větší prostor v kádru prvního týmu.

Když už jste zmínil osobu trenéra, nedá mi to, abych se nezeptal. Vypadá to, že Jaroměři trenérský cit Miloše Exnara sedí. Jaký je podle vás jeho největší přínos pro výkony i výsledky mužstva?
Osobně považuji pana Exnara za jednoho z nejlepších trenérů v přeboru a kraji vůbec. O jeho přínosu bychom se zde mohli bavit dlouho. Především jsou to jeho lidské vlastnosti, klid a spravedlivý přístup ke všem hráčům. Dalším jeho velikým plusem je to, že má kvalitní tréninkový proces, přípravu na zápasy a nebojí se dát šanci mladým hráčům, což je náš hlavní cíl a jediná cesta, jak chceme fotbal v Jaroměři i do budoucna dělat.

Ptám se na to většiny zástupců oddílů, které oslovuji a zeptám se i vás. Co říkáte na to, že se soutěž dohrává až v polovině listopadu, kdy na fotbal přijde skutečně jen hrstka diváků a za uši pořádně dostanou také trávníky?
O tom nám v Jaroměři vyprávějte (úsměv). Bohužel máte pravdu a je to tak, ale každá mince má vždy dvě strany. Myslím si, že s tím stejně moc udělat nelze, neboť začátky soutěží mají návaznost již od reprezentačních celků, potažmo mistrovství světa a Evropy atd. Dále si vezměte, že kdyby se začínalo dříve, tak by se začínalo hrát dejme tomu na konci července a víte, jak je to dnes s dovolenými. Již začátek soutěže a mistrovských zápasů v polovině srpna je z tohoto pohledu pro amatérské hráče, kteří dělají fotbal pro zábavu, problém. Dalším faktorem, který určitě vyvolal tuto otázku, je letošní špatné podzimní počasí, které já osobně řadím k jednomu z nejhorších, jaké jsem za ty roky zažil.

Bude se přes zimu v Jaroměři sahat do současného kádru?
V první řadě bychom rádi stávající kádr udrželi v Jaroměři i nadále a zásahy chceme a budeme dělat co nejmenší. Určité posílení kádru v hlavě máme, ale na jakém postu, to si necháme radši pro sebe (úsměv).

Kdy začnete přípravu na jaro?
Přípravu začínáme 12. ledna. Trénovat budeme třikrát týdně v Jaroměři v Růžovce, v areálu ASVAJ a UMT areálu hradecké Slavie. O víkendech pak čeká na hráče šest přátelských zápasů.


Autor: Michal Rojšl, Náchodský deník 
Odkaz na článek zde.

Thursday the 25th.
Template © socoolapps | free joomla 2.5 templates - All rights reserved.