Shrnutí jara 2014/15 z pera Miroslava Martinovského

Pan Miroslav Martinovský tradičně na konci sezóny hodnotí jaroměřský fotbal pro Jaroměřský zpravodaj.



V poslední době se kolektivním sportům v Jaroměři mimořádně daří. Po úspěšné sezóně v hokeji, florbalu a basketbalu se dařilo i fotbalistům. V neděli 14.června 2015, kdy bylo sehráno závěrečné kolo krajského přeboru dospělých, bylo potvrzeno nádherné druhé místo za favorizovanou Olympií Hradec Králové. Stříbro je po loňské šesté příčce důkazem, že FK Jaroměř patří k elitním fotbalovým celkům kraje.

V prvním utkání jarní části jsme se doma s Dobruškou nečekaně nadřeli. I když nás téměř celý druhý poločas čekala hra v deseti lidech, dokázalo naše mužstvo dvě minuty před koncem rozhodnout. Stanislav Kašajík prolétl obranou soupeře jako šíp a zúročil drtivý závěrečný tlak na konečných 2:1. V Broumově mohlo být rozhodnuto již před poločasem. Bohužel, několik dobrých šancí jsme neproměnili. V druhé části domácí hodně přitvrdili a protože nepatříme k mužstvům, která si nechají všechno líbit, tak se pořádně jiskřilo. Rozdíl v herní kvalitě však zůstával, což se projevilo na výsledku 3:0 v náš prospěch. V domácím prostředí jsme s Novým Městem nad Metují byli lepší v první části, zatímco s velkým nasazením hrající hosté v druhé části utkání. Výsledek 1:1 odpovídal průběhu hry. V penaltovém rozstřelu se nikdo z hráčů Jaroměře nemýlil a proto dva body zůstaly doma. V Jičíně došlo k utkání třetího mužstvo tabulky s druhým. Hrálo se na umělé trávě a rozhodujícím momentem byla devátá minuta, kdy se nám podařilo vstřelit gól. Domácí byli potom až do konce zápasu aktivnější, ale protože naše obrana byla téměř bezchybná, odvezli jsme si velice cennou výhru 1:0.

muži A - FK Jaroměř - SK Jičín 4.4.2015, foto: Václav Mlejnek Závěrečný jičínský přetlak u Ondráčkovy brány připomínal hokejovou power-play.

V Červeném Kostelci náš silně oslabený, mladý celek mohl rozhodnout v první čtvrthodině, kdy neproměnil penaltu a tři vyložené šance. Za to nás potrestal hattrickem kanonýr Vít a odjeli jsme s porážkou 0:3. Domácí však porušili řády a tak byl výsledek změněn na 3:0 pro FK Jaroměř. V dalším utkání jsme hostili Vysokou nad Labem a byli téměř půl hodiny lepším celkem, což přineslo zasloužené vedení. Potom však převzali taktovku hosté, hrající jako o život. Vyrovnání v 93. minutě na 1:1 a výhra soupeře v penaltovém rozstřelu hráče i diváky mrzela, ale je třeba říct, že štěstí přálo lépe hrajícímu mužstvu.

O utkání v Lázních Bělohrad trochu obšírněji, protože to se vidí (jak by řekl MUDr. Chocholoušek) jednou za deset let. První poločas jsme dali domácím tři góly, ale skutečnosti by odpovídal rozdíl šesti, nikoliv tří branek. Obrana domácích nám vytvářela velkovýrobu gólových šancí. Jako diváci jsme si přáli, abychom nedostali po změně stran gól hned ve druhé minutě. Bohužel – bylo to už v první minutě! Domácí se samozřejmě chytili a byli lepším celkem. Snížili na rozdíl jediného gólu a v bouřlivém prostředí muselo být každému jasné, že nenařídit penaltu proti nám by byl malý zázrak. Po nařízeném pokutovém kopu a vášnivé diskuzi jsme dohrávali v devíti lidech. Vyrovnaný stav, vyloučení hráči a dostatek času – to vše hrálo proti nám. Jaroměřští bojovníci se však neuvěřitelně semkli a střelecky disponovaný Jan Holub rozhodl dvěma góly o naší výhře 5:3. Poslední minuty hráli hosté dokonce v osmi lidech. Co k tomu dodat? Hráči by si měli uvědomit, že rozhodčí jsou také jenom lidé. Vždyť náš nejuznávanější rozhodčí poslal slavný Juventus do semifinále Ligy mistrů penaltou, která být neměla. Heroický výkon, bohužel s velkou kaňkou!

V domácím utkání s Chlumcem došlo opět k trhání rekordů, protože brankář Ondráček musel lovit míč ze sítě po čtyřiceti vteřinách hry. Pro diváky to pohledný fotbal nebyl, ale vydřená výhra 2:1 po velkém boji se také cení. V Libčanech hrál náš celek příliš naivně, za což nás domácí potrestali třemi góly vstřelenými hlavou. Čtvrt hodiny před koncem jsme snížili a do konce utkání hráli na jednu branku. Druhý gól však znamenal jen snížení porážky na konečných 2:3. Škoda ztráty bodů s mužstvem, které po fotbalové stránce určitě lepší nebylo. Se Sokolem Kratonohy se nám v domácím prostředí dařilo držet krok první poločas. V druhé půli předváděl soupeř skvělou hru, dával hezké góly a protože jsme vyložené šance neproměnili, zrodila se krutá, ale zasloužená porážka 1:4. V Novém Bydžově proti domácímu RMSK Cidlina byl odehrán zápas, který přinesl jen málo pěkných akcí z obou stran a skončil po zásluze 1:1. Penaltový rozstřel většinou vyhráváme a proto dva body vezeme do Jaroměře. Na hřišti beznadějně poslední Úpice se nám podařilo vstřelit rychlý gól. Uklidnilo nás to však až příliš, takže mnoho pohledných akcí k vidění nebylo. Povinnou výhru 3:2 jsme nakonec po průměrném výkonu vydřeli.

muži A - Sparta Úpice - FK Jaroměř 27.5.2015, foto: Václav Mlejnek Hráči před zápasem s Úpicí trpělivě vyslechli i rady od svých fanoušků. Foto: V. Mlejnek

V domácím utkání s Rychnovem nad Kněžnou se nám dařilo v první půli, bohužel z několika šancí jsme proměnili pouze jedinou. Druhý poločas hráli prakticky jen hosté a přišlo logické vyrovnání. Naštěstí se nám podařilo rychle odpovědět a výhru 2:1 i přes silný tlak soupeře ubránit. Zajímavé – první poločas po herní stránce solidní, druhý pro diváky nekoukatelný. V krásném sportovním areálu Slavie Hradec Králové se nám podařilo předvést hru, která se dá vyjádřit jedním slovem – excelentní. Na elastické prolínání všech tří řad a učebnicové protiútoky bylo radost pohledět! Výhra 4:1 přesně vyjadřovala dění na hřišti. Protože se hrálo v sobotu dopoledne, tak nám oběd náramně chutnal. Jediným kazem bylo zranění kapitána Jana Hrobského. V posledním utkání jsme hostili vítěze krajského přeboru Olympii Hradec Králové, která nám měla co oplácet. Před skvělou návštěvou 310 platících diváků jsme byli v první části o trochu lepší, ale žádný gól nepadl. Druhý poločas se odehrál za mírné převahy favorizovaného hostujícího celku. V 82. minutě však po rychlém protiútoku zajistil nejlepší střelec Matěj Exnar velice cennou výhru 1:0. I přes velké vedro proběhl celý zápas ve vysokém tempu. Utkání rozhodla obrovská touha po vítězství celého mužstva – skvělý závěr krajského přeboru! Po krátké přestávce převzali hosté pohár pro celkového vítěze. Diváci Jaroměře jim od srdce zatleskali za zasloužené prvenství, ale užívali si především výkonu svého celku!

Ještě trochu statistiky: konečné 2. místo se ziskem 67 bodů (20 výher za 3 body, 3 výhry za 2 body, 1 porážka za 1 bod a 6 porážek), skóre 61:40, z toho samozřejmě bez kontumačního výsledku 1.poločas 26:17 a 2. poločas 32:23. Doma jsme získali 36 bodů, skóre 28:18. U soupeřů 31 bodů, skóre 33:22. Střelci branek: Exnar 15, Škoda a Kašajík 8, Holub 7, Čenovský a Seifert 4, Ponikelský, Novák, Ruml, Horák a Bano 2, Svoboda a Ruprich po 1.

I přes nádherné umístění si musíme uvědomit, že je stále co zlepšovat. Ze všeho nejdříve by se měl snížit počet vyloučených hráčů (podzim 3, jaro 5). Také počet žlutých karet za protesty a fauly uprostřed hřiště je příliš vysoký. Na skvělém úspěchu se podílí mimo hráčů a trenéra Miloše Exnara (za kterým stojí během dvou let výsledky z kategorie mimořádných) i vedoucí mužstva Jiří Lebedinský, stávající předseda oddílu. Kultura prostředí fotbalového utkání se značně zvýšila informacemi Josefa Duška. Také je třeba ocenit práci kameramana Václava Mlejnka a nepopulární mravenčí práci pro fotbalový oddíl Jiřího Červenky.

B mužstvo FK Jaroměř obsadilo ve skupině H, hrající o záchranu 1.B třídy, 6. místo z osmi účastníků a sestupuje do okresního přeboru. V minitabulce tří ohrožených mužstev mělo až neuvěřitelnou smůlu, protože při rovnosti bodů rozhodl jediný gól. Celek složený z převážně mladých hráčů, doplněný několika zkušenými, měl obrovský rozsah výkonů od vynikajících až po hodně nepovedené. Soutěž byla velice vyrovnaná a pokud by se podařilo našemu celku v posledním utkání doma vyhrát, tak by obsadil ve skupině 1. místo! Také Bengo mělo značné rezervy v disciplíně. Je to velká škoda, protože jak v podzimní, tak v jarní části scházel k úspěchu poslední krůček. Pro hráče i Tomáše Palečka, který odvedl velký kus poctivé práce, musí být sestup velkým zklamáním. Zkušení hráči jistě potvrdí, že charakter mužstva se ukáže po neúspěchu – uvidíme! Naděje umírá poslední a tak je třeba počkat, zda všechny oprávněné celky budou mít zájem 1.B. třídu hrát.

Jarní část ročníku 2014-2015 skončila, podzimní část ročníku 2015-2016 se rychle přiblíží. Bylo by dobré rozebrat všechny příčiny úspěchů i neúspěchů. Také si musíme uvědomit, že ve sportu bývá smutek jednoho vyvážen radostí druhého. Na závěr si pisatel těchto řádků dovolí pozvat veřejnost na podzimní část. Návštěva na posledním utkání krajského přeboru ukázala, že Jaroměř patří k fotbalovým městům. Hráči FK Jaroměř si podporu jistě zaslouží!

Miroslav Martinovský

V Jaroměři 15.6.2015
PRO  JAROMĚŘSKÝ  A  JOSEFOVSKÝ  ZPRAVODAJ

Friday the 19th.
Template © socoolapps | free themes - All rights reserved.